GGZ-activiteiten


GGZ-activiteiten

‘Ik houd van mijzelf…en dat is wederzijds’ (Pieter Overduin, dagboek van een manisch-depressief mens, De Vijver, 2001).

Vanaf mijn twintigste kampte ik met psychische klachten: somberheid, moedeloosheid en zwaarte. Periodes die vaak even plotseling weer verdwenen als ze opkwamen. Ik had geen idee wat er aan de hand was. Ik voelde mij zwak, een tobber en een loser.
Pas op mijn 47ste werd de diagnose gesteld: ik werd opgenomen met een manische psychose, volkomen de weg kwijt. Daarna een bloedstollende depressie waarvoor ik 4 maanden ben opgenomen. Diagnose: manisch-depressief (mds).
Sindsdien gaat het aardig goed, dankzij medicijnen, sporten, een goede ‘stressbalans’, een fijn sociaal leven en leuk werk.

Naast voetbal is ‘de menselijke geest’ een onderwerp waar iedereen verstand van schijnt te hebben.
Ieder zichzelf respecterende acteur, schrijver, kunstenaar en cabaretier heeft tegenwoordig ‘een zware depressie’ gehad. Terwijl de meesten geen flauw benul hebben wat een ‘zware depressie’ is (behalve Mike Bodè dan: die schreef er een prachtig boek over).
En de oorzaken van psychische klachten zijn ook duidelijk! De ongelukkige jeugd! Gebrek aan discipline! Verkeerde stofjes in het hoofd! Te weinig spiritueel bewustzijn! De stressmaatschappij!

De psychiater!

tekening JvdV

 

Helaas, zo simpel is het niet. Leven met een psychiatrische ziekte is een levenslange worsteling en zoektocht. En dat gaat vaak gepaard met veel ups en downs, stevige valpartijen, heroïsche klauterpartijen uit diepe dalen. Medicijnen, therapie, meditatie, sporten, op tijd naar bed: alles helpt en niets helpt..

De psychiatrie heeft mij gegrepen… Ik heb me er de laatste jaren flink in verdiept, ken inmiddels veel mensen met psychiatrische problemen, maar ook hulpverleners, ‘zorgers’ en andere betrokkenen.

Mijn motto is: de psychiatrie bij de mensen thuis brengen. Iets doen aan de (voor)oordelen, strijden tegen stigma’s, pleiten voor (meer) begrip. En dat doe ik door:

  • Presentaties of gastcolleges te geven voor wie dan ook, waar dan ook;
  • Theater te maken van en over de psychiatrie;
  • Trainingen te geven voor mensen die al dan niet professioneel te maken hebben met GGZ cliënten (denk aan communicatie, visie ontwikkeling, teambuilding, creatief denken)
  • Mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek naar psychische ziekten;
  • Te schrijven (fora, columns e.d.);
  • Altijd en overal open te staan voor een goed gesprek, waarbij geen enkel onderwerp taboe is.

'Hij was open, kwetsbaar, inspirerend, creatief, invoelend, en met een goede dosis humor heeft ons bijna ongemerkt veel geleerd. Wat een verademing!' (Anne-Marie Limbeek, RIBW).Laatste nieuws…

Eind 2013 ben ik samen met regisseur Noortje Buiting begonnen aan een spannend avontuur: een solovoorstelling over (over)leven in een psychiatrische kliniek. Over leven zonder facebook en ander uiterlijk vertoon. Over eenzaamheid en broederschap. Over hulp en geholpen worden. Over de ‘gewoonheid’ van gekte. Over pillen en poeders. Over het verlangen naar leven en de dood in de ogen zien. Over meningen en vooroordelen. Zware kost, maar licht gebracht. Met muziek, beweging, humor en verstilling.

Titel: 'Zo Nodig'.

Zaterdag 8 november 2014 om 20:00 uur
Zondag 9 november 2014 om 14:00 uur
Theater de Verspiegeling

Maandag 13 april 2015 bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN)

Vrijdag 1 mei 2015 in de Bibliotheek Nijmegen (vlakbij LUX)
Entree: gratis

Klik op onderstaande flyer voor een vergroting

flyer try-out Paaz

 

linkedin
 
Solovoorstelling
'Zo nodig'
vrijdag 1 mei 15:00 uur
Bibliotheek centrum Nijmegen
flyer-voorstelling-Zo Nodig