Voorbeelden

Leonardo da Vinci vond de wenteltrap uit – nog altijd te bezichtigen in Kasteel …. In Frankrijk – door te kijken naar de vorm en structuur van de schelp. Dit noemen we een ‘analogie natuur’: kijkend naar de natuur een oplossing vinden voor een probleem (het bedenken van een steile hoge trap die niet veel ruimte inneemt).

lijn

De beruchte donorshow van BNN
is een mooi voorbeeld van een ‘naughty you’, een ‘stout’ idee. Door de wereld van de orgaandonatie te verbinden met de wereld van de show en idols ontstond een explosief mengsel en veel aandacht voor het probleem van het gebrek aan donororganen. Uiteindelijk bleek de show doorgestoken kaart: het ‘foute’ idee op een slimme manier uitgevoerd.

lijn

werkgever1

werkgever2

Doug Dietz is een ontwerper van MRI apparatuur. Hij was altijd trots op zijn werk. Totdat hij zag dat kinderen een MRI apparaat doodeng vinden. 80 % van de kinderen moet onder narcose gebracht worden. Hij besloot dat dit anders moest. Hij betrok experts zoals medewerkers van een museum voor kinderen bij het ontwerp. En – de belangrijkste experts – kinderen! Hij transformeerde het enge MRI apparaat in een piratenschip: vrolijk, speels, alles op het kind gericht. Nu hoeft nog maar 10 % van de kinderen onder narcose. Veel kinderen willen graag nóg een keer in de scan!

mri voor en na

Bekijk de TED Talk met Doug Dietz over 'Empathisch Design'

postit
 
Een leuk voorbeeld kan je hier vinden

kaart