Aanbevolen sites
J.v.d.Ven, 2014

www.divadichtbij.nl
Diva Dichtbij is een groep geschoolde zangers/zangeressen (Diva’s en Divo’s) die een solo optreden verzorgen voor mensen met een langdurige ziekte of beperking. Het zijn optredens voor kleine groepen. De zang varieert van klassiek en volks tot light jazz. Het is ontroerend en mooi om te zien hoe de Diva’s en Divo’s mensen weten te raken, met gevoel voor afstand en nabijheid, nooit opdringerig. Mensen in de diepe mist van dementie worden wakker gemaakt door de zang van de Diva of Divo, gaan zachtjes meezingen en dan verschijnt er zomaar een lach op hun gezicht.

www.ted.com
TED staat voor Technologie, Entertainment en Design. TED talks zijn korte, inspirerende presentaties door mensen uit de wereld van de wetenschap, kunst, techniek en politiek. Soms persoonlijk, soms humoristisch, vaak verrassend en origineel. Bekende mensen als Al Gore, Jill Bolte Taylor (internationaal beroemde neurologe die een herseninfarct kreeg), Ken Robinson (psycholoog over hoe het traditionele onderwijssysteem creativiteit doodt) en Tony Robbinson (expert op het terrein van Neurolinguistisch Programmeren) hebben een TED talk gehouden. Sommige talks zijn door miljoenen mensen bekeken. Ook in Nederland worden regelmatig TED conferenties gehouden. Zie bijvoorbeeld de TED talk in Nijmegen door Peter van Manen: hoe technologie ontwikkeld voor formule 1 racen wordt toegepast op het monitoren van de gezondheid van baby’s op een IC.

www.prezi.com
Prezi is een presentatietool die de laatste jaren enorm populair is geworden en het nogal statische power point ver achter zich laat in mogelijkheden en presentatiekracht. Prezi is gebaseerd op de principes van mindmapping: de presentatie doet zowel een beroep op informatiewerking door zowel de linker- als de rechter hersenhelft. Daardoor ‘pakt’ de presentatie beter. Prezi biedt bovendien allerlei mogelijkheden om tekst, beeld, video, graphics te combineren. Op deze site vind je heel veel voorbeelden van mooie Prezi’s.

www.springwise.com
Een site met allerlei voorbeelden van nieuwe, creatieve producten en diensten. Je kunt je abonneren op de nieuwsbrief zodat je wekelijks op de hoogte gehouden wordt van talloze nieuwe vindingen van over de hele wereld. Variërend van een waarschuwingssysteem (‘DeerDeter’) voor herten om botsingen met auto’s te voorkomen tot een restaurant in Gaza dat helemaal gerund wordt door doven.

www.hartoandco.com/my-drunk-kitchen
De Amerikaanse Hanna Hart heeft twee kerncompetenties: ze kan niet koken en ze zuipt als een Tempelier. Voor de grap maakte zij ooit een filmpje waarin zij deze twee eigenschappen combineert en stuurde dat naar wat vrienden. A star was born…  Hart’s hilarische kookfilmpjes – een welkome afwisseling met al die programma’s met ‘topkoks’ – worden door duizenden mensen bekeken. Zo’n beetje al haar baksels mislukken, maar ze blijft opgewekt drinkend (‘beer is water’) doorgaan.

Mijn favoriet is haar pizza filmpje, vol met levenswijsheden: ‘Pizza’s are good because even when it’s all fucked up, you still love it’ (of zoiets..)

www.defirmazorgbehang.nl
Beste theatergroep ter wereld! Maakt theater op maat voor de geestelijke gezondheidszorg. Treedt tientallen malen per jaar op, won diverse prijzen. Komt dat zien!

www.marijnissen-advies.nl
Wim Marijnissen is mijn ‘partner in crime’: samen hebben we tientallen trainingen, workshops en creatieve sessies begeleid. In de profit en non profit sector, grote en kleine organisaties. We inspireren elkaar, dagen elkaar uit en houden elkaar scherp. ‘Ja maar’ is een niet bestaand woord in zijn vocabulaire.

www.straatjutten.nl
Richard Stomp, bedenker van het straatjutten, heeft een even eenvoudig als geniaal concept bedacht: de oplossingen voor problemen liggen – letterlijk – op straat. Op zijn site zie je talloze aansprekende voorbeelden van dit ‘straatjutten’ en hij legt je uit hoe je er zelf mee aan de slag kunt.

www.joostooijman.nl
Fotograaf Joost Ooijman is een veelzijdig en creatief fotograaf die graag eigen en andermans patronen doorbreekt. We hebben samen de training ‘fofograferen met Leonardo da Vinci’ ontwikkeld: een training waarin we amateurfotografen of professionele fotografen op een prikkelende en speelse manier uitdagen om uit hun ‘comfort zone’ te stappen en nieuwe manieren van kijken en fotograferen uit te proberen. De resultaten zijn iedere keer weer verrassend!

www.newshoestoday.com
Newshoestoday is een groep enthousiaste en ervaren ‘soulmates in business’ die ‘creativiteit’ tot hun core business hebben gemaakt. Ze leggen verbindingen met marketing, theater, kunst, filosofie, management, persoonlijke groei en spiritualiteit. Twee van hen, Cyriel Kortleven en Joost Kadijk, hebben de naam ‘creater’ bedacht. Zij stonden genereus toe dat ik deze naam van hen stal…

www.cocd.org
De bakermat van creativiteit in België en Nederland is het 40 jaar geleden opgerichte Centrum van Ontwikkeling van het Creatief Denken. Ik heb daar mijn opleiding(en) genoten. ‘Genoten’ in meer dan één opzicht. Het was een feest om van top experts les krijgen en ingewijd in de geheimen van het creatief denken. Leuke site, met veel voorbeelden en een interessant aanbod aan trainingen, seminars, trainingsdagen.

www.kunstendenkwerk.nl
Loes van Schaijk is de vrouw achter het bedrijf ‘kunst en denkwerk’: ze is een duizendpoot op het gebied van kunst. Haar hart ligt bij muziek. Ze is afgestudeerd aan het conservatorium in Rotterdam en heeft een eigen band (www.lucyandtheman.nl). Ze geeft muziekworkshops, acteert, doet advieswerk en projecten. Samenwerken met  haar is een feest!

www.arnhem.nl
De site van de gemeente Arnhem. Daar werk ik twee dagen in de week als senior beleidsadviseur. Momenteel houd ik me bezig met het sportbeleid.
Wil je weten wat zich zoal afspeelt in een grote stad als Arnhem: surf eens rond.

www.praktijkboefje.nl
De site van en over Noortje Buiting, dramatherapeut en theatermaker. Gedreven, enthousiaste vakvrouw met een haarscherp gevoel voor wat mensen beweegt.