Referenties

Communicatietraining RIBW

Wij, een team van RIBW Nijmegen & Rivierenland, psychiatrisch woonbegeleiders, hebben van John ‘de Creater’ van de Ven een prachtige workshop gehad. We wilden graag aan de slag met het thema ‘communicatie’. We communiceren de hele dag door met onze cliënten en met elkaar, in ons vak doe je niet anders. Maar soms zijn er zaken ingesleten, en mag een team zich opnieuw verdiepen in hoe je met elkaar communiceert, en je nog beter bewust worden van hoe je zelf communiceert. We gaven aan John de opdracht mee dit met ons te onderzoeken in de schier onmogelijke combinatie van leerzaam én luchtig. Immers, we krijgen al regelmatig te maken met trainingen waarin we met acteurs werken, en trillend van de zenuwen een simulatiespel proberen te spelen. Dat wilden we nu eens niet…

John heeft ons een geweldige dag bezorgd. Hij was open, kwetsbaar, inspirerend, creatief, invoelend, en met een goede dosis humor heeft hij ons bijna ongemerkt veel geleerd. Wat een verademing!

Anne-Marie Limbeek, teamleider RIBW Nijmegen & Rivierenland

lijn

Training omgaan met psychiatrische patiënten voor de ‘Diva’s en Divo’s’
van Diva Dichtbij op 11 januari 2013.

‘Meerderen kwamen na afloop nog terug op het voorstelrondje waarbij we elkaar voorstelden in plaats van onszelf. Jij leerde wat over ons en wij leerden wat over de beelden die we bij anderen oproepen.
We hebben genoten van de desoriëntatie die je inleidende klap- en teloefeningen veroorzaakten.
Klapper op de vuurpijl was de oefening van de koning met zijn lakeien waarbij jijzelf de koning werd met achtereenvolgens diverse psychiatrische aandoeningen. Dit was op zich al leerzaam maar door je adembenemende spel werd het een onvergetelijke ervaring.
Nu we hiervan geproefd hebben, komen we zeker bij je terug voor meer.
Dus: welkom bij het team van Diva Dichtbij!’

Pieternel van Amelsvoort, Diva Dichtbij, www.divadichtbij.nl

lijn

Afscheid Kik Verkaart
John van de Ven heeft met twee vrouwelijke medespelers mij een onvergetelijk afscheid van Ziekenhuis Rivierenland Tiel, waar ik 20 jaar gewerkt heb als psycholoog, bezorgd. Wat zeer in het oog sprong was de persoonlijke noot in combinatie met de snelheid van performance. Daarbij maakte muziek en zang het optreden van Creater tot een wervelend, dynamisch geheel. Er is nog, met genoegen, lang over nagepraat.

Kik Verkaart, vrijgevestigd psychotherapeut

lijn

Workshop Straatjutten
John heeft met ons team Marketing & Communicatie de workshop 'Straatjutten' gedaan. We gingen aan de slag met ons vraagstuk 'Hoe kunnen we stilstaan tijdens het hollen?', over omgaan met de continue stroom van werkzaamheden. De workshop leverde ons een spiegel, waardevolle inzichten en een aantal concrete punten van actie. John's enthousiasme zorgde voor een inspirererende middag, waarbij er ruimte was voor zowel de serieuze alsook de lichtvoetige kanten van ons team en onze samenwerking.

Vera Lötters
De Kraamvogel
Marketingcommunicatie adviseur

lijn

Training Creatief denken
De inzet voor VNV was om kennis te nemen van “creatief denken” als methode. Voor ons was het niet alleen een leerzame training, maar ook een dag waarin we gezamenlijk aan een vraagstuk werkten. Dat gaf grote onderlinge verbondenheid. Gaande weg bleekt dat de verassende ideeën uit onverwachte hoek kwamen en dat alle collega’s creatief kunnen denken. Wij hadden een leuke en inspirerende training!

Karin Hammink, afdelingsleider
Vrijwilligers Netwerk Veenendaal

lijn

Workshop Creatief denken
John van de Ven heeft in 2009 een workshop voor de gemeente Arnhem begeleid over communicatiemogelijkheden om de publieke dienstverlening te verbeteren.
Door zijn enthousiaste vakmanschap en met inzet van diverse werkvormen, hebben medewerkers van de Front-Office meer creatieve ideeën gelanceerd dan zij ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Erna Roosendaal
Programmamanager Publieke Dienstverlening
Gemeente Arnhem


Workshop Creatief denken
Een volle zaal met ruim 50 vertegenwoordigers uit de informele zorg was er klaar voor. John hield er de vaart in om de ideeën over onorthodoxe oplossingen voor dreigende bezuinigingen te laten opborrelen.
De post its bleven toestromen bij de gebruikte creatieve technieken. Rennen bij stellingen, zingen over de organisatie, schuiven met de stoelen en steeds sterk bij vraag en het thema informele zorg blijven.
De bijeenkomst gaf veel positieve energie en de deelnemers benoemden het als vrolijk, creatief en afwisselend.

Els Ranshuijsen
MEZZO, landelijke vereniging voor mantelzorgers vrijwilligerszorg


Training Creatief denken
Ik heb John leren kennen in mijn periode als directeur van de Stichting Onderwijs en Milieu (SOM) in Nijmegen. Hij begeleidde een creatieve brainstorm over een nieuw onderwijsproject. Het was mijn eerste kennismaking met John en zijn aanpak van het creatief denken.
Met vaart en enthousiasme bracht hij ons tot zo’n 150 ideeën om het project op een originele en aansprekende manier vorm te geven. Tijdens de voorbereiding bleek dat hij zich snel en goed inwerkt op het onderwerp en nakomt wat hij belooft.
Later hebben mijn medewerkers en ikzelf de training creatief denken gevolgd die John samen met Wim Marijnissen geeft. We hebben daarin uitgebreid kennis gemaakt met de toepassing van creatieve technieken en met de principes van een creatieve brainstorm. Een heel praktische, leerzame en leuke dag: we hebben het geleerde nadien vaak toegepast, zowel binnen ons eigen bureau als met onze opdrachtgevers.

Ik heb mijn twijfels of brainstormen met een groep altijd meer oplevert dan andere werkvormen, zoals een boswandeling maken, gebruiken van diverse media of een brainstorm met 2 of 3 heel creatieve mensen. Maar het één sluit het ander natuurlijk niet uit.

Merten Hinsenveld
Directeur Stichting Onderwijs en Milieu te Nijmegen (van 2006 tot 2010)
Directeur Nederlands Kenniscentrum voor Ondergronds Bouwen te Gouda (van februari 2010 tot heden)

Training Creatief denken
Sinds 1999 werk ik op een plezierige manier met John samen.
Aanvankelijk helpt hij mij alleen als trainingsacteur bij cursussen aan leidsters in de kinderopvang.
Na het behalen van COCD certificaten (COCD= Centrum voor Ontwikkeling van het Creatief Denken) verzorgen we samen trainingen in creatief denken en innoveren.
Empathie op groepsniveau is de kwaliteit die ik erg in hem waardeer. John voelt uitstekend aan wat de groep nodig heeft en weet daar met zijn creatief vermogen vrijwel onmiddellijk een aanbod voor te bedenken.
Ik hoop dat we nog lang op dezelfde wijze blijven samenwerken.

Wim Marijnissen (zelfstandig trainer en adviseur)

Training Creatief denken
Eind december 2009 gaf John van de Ven een training creatief denken aan de griffie van de Provinciale Staten van Gelderland.
Door zijn enthousiasme en gevarieerde werkvormen slaagde hij erin bij alle medewerkers van de griffie – ook de wat sceptische – een creatieve vonk te ontsteken.
Er werden een heleboel ideeën bedacht hoe de griffie een bijdrage kan leveren aan een grotere verkiezingsopkomst, zonder daarbij zelf in politiek vaarwater te komen.
De training was afwisselend: stukjes theorie, zelf aan de slag met creatieve technieken, fysieke oefeningen, momenten voor evaluatie en bezinning. John houdt overzicht, schakelt makkelijk van het ene onderwerp naar het andere en laat alle deelnemers tot hun recht komen.
Al met al een heel geslaagde dag.

Bob Roelofs, griffier provincie Gelderland

Visie ontwikkeling/teambuilding

Eind november moest de Onderdeelcommissie (OC) van de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Arnhem een advies uitbrengen over een voorgenomen reorganisatie. John van de Ven heeft die dag ondersteund bij het proces om te komen tot een advies. Dat ging in een notendop van ‘Hoe zit ik er als persoon in?’ tot ‘Hoe komen we er samen weer uit?’
John wist meteen een sfeer te creëren waarin iedereen zich veilig voelde om te uiten hoe hij of zij in het proces zat. Met creatieve technieken schiep hij ruimte voor humor, relativering en werd binnen één dag de rode draad voor het advies opgesteld en unaniem onderschreven.
John was een belangrijke factor in het filteren van de rode draad in een groep waar zeer verschillende standpunten leefden.

Wendy Beukhof (voorzitter OC dienst MO gemeente Arnhem)


Theater
Toen een aantal loslopende studenten na een cursus theatersport besloot de groep ‘Schwung!’ te formeren, hielden ze audities voor een trainer/regisseur. Met John was het liefde op het eerste gezicht. Hij voelde feilloos aan waar iedere individuele speler behoefte aan had, en hoe hun sterke punten konden worden ingezet in de groep.
Door zijn ervaring met zowel theatersport als regulier theater, en zijn passie voor het vak, maakte hij van Schwung! een volwassen groep met een voorliefde voor het experiment. Het gevoel voor balans tussen serieus spel, vrije impro en humor dat is typisch voor onze vereniging, hebben we aan John te danken!

Loes van Schaijk, voorzitter van en speler in Schwung! (2001 – 2005)

 

 


 

'John heeft ons een geweldige dag bezorgd.
Hij heeft ons ongemerkt veel geleerd'